Diabetische voet
Wereldwijd lijden ongeveer 250 miljoen mensen aan diabetes en wereldwijd gaat er elke 30 seconden een (deel van) voet of been verloren ten gevolge van diabetes.
In 2017 verwacht men dat er 1 miljoen diabeten zijn in Nederland. Voetcomplicaties zijn de ernstigste en ook meest kostbare complicaties van diabetes.
In Nederland krijgt ongeveer 25% van alle diabetespatiënten een diabetische voet. Hiervan krijgt 15% een voetwond, wat in 4% van de gevallen leidt tot amputatie. Het tijdig onderkennen van en reageren op diabetesproblematiek is noodzakelijk om een goede zorg voor patiënten met diabetes mellitus te kunnen garanderen.
Meer over:
Bij de diabetische voet spelen veel factoren een rol:
Het gevoel in de voeten kan verminderen of verdwijnen, zgn. neuropathie. Hierdoor voelt u bijvoorbeeld een te kleine schoen, een likdoorn, een steentje in uw schoen of een te warm voetenbad niet meer. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan die maar moeilijk genezen.
De doorbloeding van en naar uw voeten kan verminderen. De huid wordt hierdoor kwetsbaarder, gaat sneller kapot en wondjes genezen langzaam of helemaal niet.
De vorm van uw voeten kan veranderen, door uitval van bepaalde zenuwen. Hierdoor kunnen klauwtenen en hamertenen ontstaan. De voet kan holler worden.. De kans op drukplekken en eelt en ook wonden aan de voeten neemt hiermee toe.
De gewrichten van de voeten worden stijver. Hierdoor gebruikt u u voeten minder goed, waardoor ook de kans op drukplekken en wonden aan uw voeten toeneemt.
Als u diabetes heeft bent u vatbaarder voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en nagels. Als u een wondje heeft bijvoorbeeld aan uw voeten, is de kans op een infectie groot.