Wondbehandeling

Wondbehandeling

Het grootste gevaar voor de diabetische voet is het krijgen van een voetwond. Een wond is niet altijd uitwendig zichtbaar.  Er zijn ook inwendige wonden die dieper in de huid zitten. Vooral onder een eeltlaag komt dit nogal eens voor bij diabetes.

Niet bij iedere wond moet direct gedacht worden aan amputatie. Wel moet een wond serieus worden genomen en goed worden behandeld.

Als u een wond aan uw voeten ontdekt, vraag u zelf dan af: waarom heb ik op dit moment deze wond aan deze voet? Als de oorzaak wel duidelijk is, kunt u deze wegnemen (bijvoorbeeld een nieuwe schoen of een steentje in de schoen).

Om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden reinigt u de wond met (lauw)water of fysiologische zoutoplossing en dekt de wond af, bij voorkeur met een steriel gaasje. Neem beslist geen voetenbad. Hierdoor neemt de kans op verweking en een infectie alleen maar toe.

U neemt contact op met uw huisarts.

 

Deel dit

Oefeningen

Uw podotherapeut heeft u oefeningen voor thuis meegegeven. Deze oefeningen zijn in een viertal catergorieën (deel 1-4) verdeeld. Binnen deze categorieën kunt u voorbeeld filmpjes afspelen van de desbetreffende oefeningen

Lees meer
Wondbehandeling
Wondbehandeling